direksiyon pompasi
  Hidrolik direksiyon sistemlerinin en önemli parçalarından biride direksiyon pompası adı verdiğimiz hidrolik yağını içinde barındıran ve direksiyona gerekli basınçli yağı tahliye eden direksiyon pompasıdır.
Elektrikli motoru sayesinde içinde bulunan yağı çark içinde bulunan bıçakların mekezkaç kuvvetiyle elektrik motoru gücüyle döndürülerek basınç elde etme prensibine dayanır.
  Elektrik motoruyla çark içinde dönüşe geçen bıçaklar hızlı bir şekilde dönerek yağ basıncını direksiyon kutusuna aktarır. Direksiyon pompasının basınç tahliye bölümünden direksiyon kutusuna basınçlı bir şekilde ilerleyen yağ direksiyonun sağlıklı bir şekilde dönmesini sağlar.
  Direksiyon pompasındaki yağın kalitesinin bozulması bıçaklara ve çarka zarer verir ve zamanla basınçta azalmalar ve direksiyon kutusunun istendik düzeyde basınca ulaşamamasına neden olur . Gerekli yağlamayı yapamayan direksiyon kutusunda aşınmalar başlar ve sistem arızalanır.
  Direksiyon pompası arızalandığında derhal tamir edilmezse çok kısa bir sürede hidrolik direksiyon arızalanır ve kullanılmaz hale gelir.